Boppe Yn
Home » Sporen van een rijk verleden

Sporen van een rijk verleden

Gevelstenen: Franeker heeft er veel. Elke steen vertelt zijn eigen verhaal. Het verhaal van een eigenaar, van de functie van een pand, van een gebeurtenis. Er gaat kortom een rijke geschiedenis achter schuil.

Vroeger hadden huizen geen huisnummer. In de omgeving wist men immers wel wie er woonde. Mensen die wat meer geld bezaten, gaven hun huis graag meer uitstraling door een gevelsteen te plaatsen. Daar kon een wapen in verwerkt zijn, maar ook het beroep van de eigenaar, zoals kapper of slager, of de functie van een gebouw, zoals een herberg. Van de zestiende tot de achttiende eeuw was het gebruikelijk een dergelijke steen te plaatsen als je daar de middelen voor had.

Rijk verleden Franeker

Piet Postma uit Franeker heeft er een boek over geschreven, ‘Gevelstenen in Franeker, een keihard bewijs van een rijk verleden’, dat vanaf 6 juni 2020 in eigen beheer uitgegeven wordt. In zijn onderzoek heeft hij maar liefst 160 gevelstenen gevonden. Daarbij heeft hij hulp gehad van een Facebookgroep, waarin foto’s geplaatst werden waar andere Facebookgebruikers op konden reageren, bijvoorbeeld door de betekenis van bepaalde elementen te benoemen.

Kijk eens wat vaker omhoog als je door Franeker loopt! Er valt nog zo veel te ontdekken.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Reageer

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.