Boppe Yn
Home » Friesland wordt een stukje groter…

Friesland wordt een stukje groter…

Schiermonnikoog is, net als alle andere Waddeneilanden, ‘aan de wandel’. Aan de westkant van het eiland knabbelt de zee aan het zand, aan de oostkant spoelt zand aan door de werking van eb en vloed. Op deze manier ‘loopt’ het Friese eiland de Groningse gemeente Het Hogeland binnen.

Het gaat nu om een gebied van 2,8 hectare groot. Eerder bleek al dat een kilometer van het oostelijke punt – dat met hoogwater onder water staat – in de provincie Groningen lag. Per 1 januari 2006 was besloten dat de gemeentegrens door de geul de Eilanderbalg zou lopen.

Helemaal Fries

Nu worden door de Gedeputeerde Staten van Friesland stappen ondernomen om heel Schiermonnikoog weer bij Friesland te betrekken en de grens opnieuw door de geul van de Eilanderbalg te laten lopen, die dus mee is ‘gewandeld’. De voornaamste reden voor het wijzigen van de grens is het feit dat er veel schepen met giftige lading boven de Waddeneilanden langs varen, en er eenduidigheid moet zijn omtrent de verantwoordelijkheid voor rampenbestrijding. Zoals recent met de MSC Zoë, waarbij 342 containers te water raakten en de kustlijn besmeurd was met plastic afval. De gemeenteraden van Schiermonnikoog, Het Hogeland en de provincie kunnen nu reageren op het voorstel. De Friezen willen de correctie op 1 januari 2021 laten ingaan.

Tegengeluiden

Niet iedereen is even blij met het voorstel. GemeenteBelangen Het Hogeland bijvoorbeeld, vindt het jammer dat er weer een stukje grondgebied naar Friesland gaat. Zij zijn van mening dat ze over dat deel van Schiermonnikoog best beslissingen kunnen nemen, met als argument dat ze reeds ervaring hebben met eilanden. De lokale partij had graag een beheerconstructie gezien waar ook gemeente Het Hogeland deel van is. ‘Over honderd jaar is Schier Gronings’, verwacht de partij.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Reageer

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.