Boppe Yn

Eregalerij der Friezinnen

Negentig procent van de standbeelden in Nederland is van een man. Het zijn verzetshelden, ontdekkingsreizigers, sporters. Met slechts tien procent voor de vrouwen vonden beeldhouwer Natasja Bennink en documentairemaker Marleen Godlieb het tijd voor een inhaalslag.

Zes generaties vrouw

Ze vroeger aan de Friese mienskip welke Friese vrouw een standbeeld verdiende, en na een oproep in de provincie kwamen meer dan tweehonderd nominaties binnen. Daar werden zes Friezinnen uit gekozen, zes generaties met allen een ander verhaal, die samen een ode aan de hedendaagse Friese vrouw vormen. Bennink maakte van de zes vrouwen een bronzen borstbeeld op een sokkel van hardsteen, Godlieb heeft een documentaire gemaakt over het proces van de aanvang tot de onthulling van de beelden in Heerenveen.

De galerij

De vrouwen zijn Tytsje (gepensioneerde docente, boerin, moeder en oma), Anke (boswachter op Vlieland), Froukje (voorzitter SC Heerenveen), Gea (fulltime vrijwilliger), Mirte (goede vriendin en kinderverpleegkundige) en Jildou (mbo studente werktuigbouwkunde). Op alle sokkels staat een krachtige quote.

De eregalerij der Friezinnen staat nu permanent in Leeuwarden in het plantsoen aan de Snekerkade en zijn publiekelijk toegankelijk.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppe Yn Fryslan beoordeelt dagelijkse het nieuws uit Friesland.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.