Boppe Yn
Home » Archeologisch pronkstuk uit de Friese modder

Archeologisch pronkstuk uit de Friese modder

‘De vondst van zijn leven’ noemt amateurarcheoloog Robbert Velt het artefact dat hij deze week uit de grond van een afgegraven terp opdiepte. Een bijna complete fibula, die hij in drie grote stukken en een aantal kleinere fragmenten uit de grond haalde.

Een uur eerder haalde hij al een zilveren mesheft uit de Gouden Eeuw uit de aarde van de terp. Het mes behoorde waarschijnlijk toe aan Bauck Pieters uit Dokkum, getuige de naam die in het heft gegraveerd staat. Even later haalde hij vijf meter verderop fragmenten van een fibula naar boven.

Via forums kwam hij er achter dat de fibula waarschijnlijk uit de zevende eeuw dateert. Een deskundige die deelnam aan het forum noemde het een bijzondere vondst.

Archeologische vondst

Een fibula vormde het pronkstuk van de Middeleeuwse kledij en werd gebruikt als een soort veiligheidsspeld om de mantel bij elkaar te binden. De fibula die Velt vond is ongeveer twaalf centimeter lang en grotendeels gemaakt van zilver, waarover een laagje van goud is aangebracht. Zelfs de koperen naald zit nog aan de fibula vast. Hoewel de fibula nog schoongemaakt en gerestaureerd moet worden zijn al wel twee raven in de vlechtband te zien. Dat lijkt te verwijzen naar de Germaanse god Wodan, die vaak met twee raven werd afgebeeld.

Reeks fibula’s bijna compleet

De fibula komt uit dezelfde periode als de fibula van Wijnaldum, een topstuk uit de Friese archeologie, en is voor 95 procent compleet. Binnenkort gaat Velt opnieuw naar de plaats waar hij de fibula gevonden heeft, in de hoop ook de resterende fragmenten te vinden.

Velt is van zins de fibula te schenken aan het Fries Museum, om het brede publiek kennis te laten met dit pronkstuk dat eeuwen in de Friese modder lag te wachten ontdekt te worden.

.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Reageer

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.