Boppe Yn
Home » 90 jaar Pampus zorgt voor een vierdaags feest in Sneek

90 jaar Pampus zorgt voor een vierdaags feest in Sneek

De Pampus-zeilklasse bestaat 90 jaar en dit jubileum wordt groots gevierd in Sneek. Van donderdag tot en met zondag staat de stad in het teken van deze mijlpaal, met onder andere wedstrijden op de Snitser Mar en een tentoonstelling in het Fries Scheepvaartmuseum.

Een Historisch Zeiljacht

De Pampus wordt door velen beschouwd als een van de mooiste, houtgebouwde zeiljachten in Nederland. Peter Hoogendam, voorzitter van de Pampusklasse, beschrijft de Pampus als een “handzame, houten eenheidsklasse” die eenvoudig te zeilen is, zelfs met minimale bemanning. Hoogendam zelf zeilt al tien jaar in een Pampus, na een lange periode in de Regenboogklasse.

Club en Gemeenschap

De Pampusclub, opgericht in 1959, viert dit jaar ook haar 65-jarig jubileum. Met ongeveer vierhonderd leden verspreid over Nederland, is de club een hechte gemeenschap. De grootste concentraties leden bevinden zich in Sneek, Loosdrecht, Rotterdam, de Kagerplassen en Reeuwijk.

Een bijzonder aspect van de club is de aandacht voor jeugdige zeilers. Een oude trofee uit 1960 wordt nu jaarlijks uitgereikt aan de jongste zeiler die het hoogst in het jaarklassement eindigt, wat de instroom van jonge zeilers bevordert.

Tentoonstelling in het Fries Scheepvaartmuseum

De festiviteiten begonnen donderdagavond met de opening van een speciale tentoonstelling in het Fries Scheepvaartmuseum. Deze tentoonstelling, samengesteld door de lustrumcommissie van de Pampusklasse, toont de rijke geschiedenis van de Pampus. Bezoekers kunnen genieten van een film over zeilende Pampussen, historische objecten en zeilprijzen. Het museum, dat normaal geen ruimte had voor een extra expositie, heeft speciaal de gehoorzaal ingericht voor deze bijzondere gelegenheid.

Geschiedenis van de Pampus

De Pampus-klasse ontstond in 1933 toen het Nederlands Koninklijk Watersport Verbond (KNWV) een prijsvraag uitschreef voor het ontwerp van een open zeiljacht met maximaal 16 vierkante meter zeiloppervlak. Het winnende ontwerp van Willem en Gerard de Vries Lentsch jr. leidde tot de bouw van de eerste Pampus in 1934. Sindsdien zijn er honderden Pampussen gebouwd en varen ze nog steeds op de Nederlandse wateren.

Vier dagen vol festiviteiten

Naast de tentoonstelling zijn er gedurende het jubileumweekend diverse activiteiten gepland, waaronder minstens zeven officiële zeilwedstrijden. Deze wedstrijden trekken zo’n tachtig Pampussen en zeker 160 zeilers naar het Starteiland, waar ze zich kunnen vermaken met een uitgebreid programma op en naast het water.

Een Boot voor Iedereen

De Pampus staat bekend om zijn toegankelijkheid. Volgens Hoogendam is de Pampus een uitstekende keuze voor zowel ervaren zeilers als beginners, en zelfs voor families. Dit maakt de Pampus niet alleen een historisch icoon, maar ook een populaire keuze voor zeilers van alle leeftijden.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.