Boppe Yn

Hybride kunstalvleesklier

De hybride kunstalvleesklier. In december 2020 is hij voor het eerst in gebruik genomen door twee mensen met diabetes type 1. Het systeem zorgt er voor dat zij geen hypo krijgen, maar ook geen hyper. De sensor van het systeem registreert de glucosewaarden. Als deze te hoog dreigt te worden geeft de insulinepomp extra insuline af. De eerste resultaten zijn positief en het MC Leeuwarden zal het systeem binnenkort kunnen aanbieden.

Als je diabetes type 1 hebt en je hebt al insulinepomptherapie, dan moet je vaak de sensor zelf bijstellen op momenten dat de behoefte aan insuline stijgt of daalt, zoals bij ziekte, stress of sport. Met het nieuwe systeem is dat niet meer nodig. De sensor, die wekelijks moet worden vervangen, neemt al het werk uit handen. Mensen hebben er nauwelijks meer omkijken naar. Het systeem kan bestuurd en uitgelezen worden met een smartphone-app.

Uitrol

De komende tijd gaan meer mensen het systeem testen. Daarna vindt waarschijnlijk een grotere uitrol plaats en kan het systeem op korte termijn aan meer mensen aangeboden worden.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.