Boppe Yn
Home » Scheepstimmerwerf De Hoop wil restaureren

Scheepstimmerwerf De Hoop wil restaureren

Scheepstimmerwerf De Hoop in Workum is toe aan een restauratie. Er is ongeveer een half miljoen euro nodig voor het opknappen van de historische plek, en de eerste twee ton is al binnen. Dat is het bedrag dat de provincie de werf aan subsidie heeft gegeven.

De werf is ontstaan in 1649, toen Juntien Reinders een scheepswerf begint op een stukje land naast de zeesluis. Vermoed wordt dan ook dat het de oudste nog bestaande werf van Nederland is. Dat begon met een ‘hutje’ van tweede klasse hout.

Historisch

Dendrochronologisch onderzoek toont aan dat het hout van de gebintbalken afkomstig is uit Letland en is gekapt in 1780. Een kleine eeuw later werd ook het naastgelegen werfhuis gebouwd. De laatste renovatie dateert van 1976, nadat in de jaren daarvoor het complex in verval was geraakt. Even was er zelfs sprake van het hele complex plat te gooien om plaats te maken voor parkeerruimte. Dat was gelukkig al snel van de baan. Maar sinds de laatste restauratie  is er geen onderhoud meer uitgevoerd, en de tijd heeft haar sporen achter gelaten op de werf en haar gebouwen. Ook is men momenteel op zoek naar een nieuwe werfbaas,  nu worden de taken ingevuld door het bestuur.

Rijksmonument

Maar de situatie is niet onwerkbaar: er staan nog steeds boten voor onderhoud. Bovendien werd de werf in 2016 nog uitgeroepen tot mooiste monument van de gemeente en heeft het de status van Rijksmonument.

De stichting in Workum heeft nu vooral tot doel de historie in ere te houden, het voortbestaan van de gebouwen en terreinen te garanderen en het oude ambacht van scheepstimmerman in stand te houden.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.