De provincie Fryslan gaat in de komende maanden om tafel gaan met een brede groep betrokkenen om te bepalen hoe de landbouw er over vijf tot tien jaar uit moet zien. De focus ligt op het verbeteren van ecologie én economie.
De lijnen waar binnen de landbouw er uit moet komen te zien zijn in 2020 al vastgesteld. Het moet duurzamer, natuurinclusiever met een verbetering voor het milieu en de boer moet er voldoende opbrengst uit halen. Aan de realisatie hiervan moeten alle betrokken partijen meewerken. Later dit voorjaar moet er een landbouwagenda liggen, waarbij de Staten moeten oordelen over hoe dit financieel vorm moet krijgen en welke acties moeten worden ondernomen.
Koploper
Fryslan is al eeuwen koploper op het gebied van landbouw, en wil dat graag blijven. In het huidige licht moet de sector een nieuwe koers gaan varen met integrale oplossingen. Landbouw is essentieel voor de Friese economie, en dat moet ook zo blijven.
Investeren
Volgens LTO Noord hebben boeren echter amper financiële ruimte om te investeren in duurzaamheid. Tot 2030 heeft de landbouw alles in zich om duurzamer te boeren, maar dat vraagt grote investeringen van de boeren. Daarbij hebben ze zekerheid op de lange termijn nodig, en die is er nu (nog) niet. Verder zal iedereen op zijn eigen manier moeten werken aan de vermindering van milieubelasting omdat er een grote mix aan bedrijfsstijlen in Fryslan bestaat.
FrieslandCampina, één van de betrokken partijen, vindt verduurzaming belangrijk, ook omdat dit door de afnemers steeds meer gevraagd wordt.
De Streekboer, een organisatie die er voor zorgt dat streekproducten worden gepromoot, levert nu ook vaker aan instellingen en de plaatselijke horeca, waarmee ze kleinere, minder intensieve bedrijven overeind houden. De provincie zou bij dergelijke initiatieven ook vaker een stimulerende rol kunnen spelen.