Boppe Yn

Molentje met vlinderwieken

De spinnenkopmolen Arkens in Franeker is de enige molen van Nederland met vlinderwieken. Bijzonder dus, maar tot voor kort ook bijzonder storend, volgens de molenaars van de vereniging Gild Fryske Mounders.

De restauratie in 1976 heeft namelijk zijn sporen achter gelaten op de molen, waardoor de wieken een aanpassing hebben gekregen die niet bij vlinderwieken horen. Al lange tijd werd geopperd de molen weer terug te brengen naar de staat van 1910. Onder andere dankzij subsidie van stichting de Hollandse Molen is dat nu gelukt.

Zelfzwichting

Arkens kreeg in 1910 vlinderwieken, een uitvinding van molenbouwer Westra uit Franeker, als experiment met aerodynamica. Vlinderwieken werden voorzien van zelfzwichting, maar na het verplaatsen van het molentje naar de vijver tegenover de watertoren aan de Leeuwarderweg in 1976, werd het zelfzwichtingsysteem vervangen door zeilen. En dat hoort niet bij vlinderwieken.

Na is dat dus aangepast. De reparatie nam een half jaar in beslag en kostte 119.000 euro, maar nu staat de molen er weer bij zoals in 1910. De wieken hoeven niet meer van zeil te worden voorzien, maar gaan vanzelf open als het te hard waait. Het molentje draait niet vaak meer, aangezien het geen functie meer heeft bij het bemalen. Dat doet echter niets af aan het unieke karakter.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppe Yn Fryslan beoordeelt dagelijkse het nieuws uit Friesland.

Blijf op de hoogte

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle bijzondere ontwikkelingen vanuit Friesland!

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.