Boppe Yn

Friesland scoort goed

In de regionale Monitor Brede Welvaart heeft het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) gekeken naar ruim veertig criteria om de kwaliteit van leven van inwoners per provincie of gemeente in te schatten. De provincie Friesland scoort op sommige punten beter dan op andere.

Pluspunten

Plattelandsgemeentes zijn doorgaans veiliger en schoner dan steden, en er is meer sociale cohesie. Dat is voor Friesland niet anders. Ook scoort de provincie goed op tevredenheid met de woning (87,4 procent) en woonomgeving (85,8 procent), aantal natuurgebieden per inwoner (één op 64 inwoners) en het vertrouwen in anderen (65,4 procent). De Friezen voelen zich over het algemeen veilig in hun buurt (99,1 procent) en de provincie kent weinig geregistreerde misdrijven.

Mindere punten

Lager in de ranglijst ten opzichte van de rest van Nederland scoren aandeel hoogopgeleide bevolking (26,7 procent) en afstand tot basisschool (0,8 kilometer), café (1,8 kilometer) en openbaar groen (0,7 kilometer).

Het CBS kijkt tegenwoordig niet alleen naar de huidige welvaart van de bewoners, maar ook of de volgende generaties – zoals het nu lijkt – dezelfde mate van welvaart zullen hebben. Verbeteringen voor Friesland ziet het CBS bijvoorbeeld in de kwaliteit van het zwemwater (kust en binnenland), het aantal misdrijven, werkloosheidscijfers, opleidingsniveau, vacatures en inkomens. Afstanden tot cafés en basisscholen zullen naar verwachting verder toenemen, waardoor de welvaart op die punten afneemt.

Waddeneilanden

Binnen Friesland scoren de Waddeneilanden het beste, zoals blijkt uit onder meer de levensverwachting, werkloosheid, zwemwaterkwaliteit, fijnstof, natuur en afstand naar bepaalde voorzieningen.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppe Yn Fryslan beoordeelt dagelijkse het nieuws uit Friesland.

Blijf op de hoogte

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle bijzondere ontwikkelingen vanuit Friesland!

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.