Klaas Smit uit Witmarsum heeft het boek ‘Houtenbotenbouwers – Tien werfbazen over hun vakmanschap’ geschreven. Al jaren liep hij rond met het idee, dat nu werkelijkheid is geworden.
Want wie zijn de mannen die onze houten ronde en platbodems onderhouden, repareren en restaureren? Waarom zijn ze eigenlijk botenbouwer geworden en gebleven, op welke manier zijn ze met houten schepen bezig en hoe is het om een werf draaiende te houden? Deze vragen en andere komen aan bod in zijn boek.
Tien werfbazen
De verhalen beperken zich niet tot Friesland, ook boutenbouwers uit Giethoorn komen aan het woord. In totaal sprak Smit tien werfbazen. Tien werfbazen die openhartig uit de doeken doen waarom ze doen wat ze doen, alle zeer verschillende levensverhalen van tien uitgesproken karakters.
Opleving
Een aantal van de bouwers heeft veel te danken aan het Stamboek Stichting Ronde en Platbodemjachten (SSRP). De oprichters van het SSRP hebben er aan het einde van de jaren vijftig voor gezorgd dat het houten traditionele schip weer in de belangstelling stond. Toen kwam zelfs het moment dat er meer mensen waren die een boot wilden dan dat er boren waren. Botenbouwers waren toen niet alleen nodig voor reparatie en restauratie, maar ook voor het uitbreiden van de vloot met nieuwe schepen.
Met het boek liggen de verhalen van de botenbouwers vast, ook voor het nageslacht. Het boek, bestaande uit 280 pagina’s en met veel beeldmateriaal is verkrijgbaar via www.houtenbotenbouwers.nl.