Hindeloopen is één van de Elf Steden van Friesland en dateert uit de dertiende eeuw. Het is ontstaan als een kleine nederzetting die snel groeide.
Het heeft verschillende namen gehad, die uiteindelijk verwerd tot Hindeloopen. In de twaalfde eeuw werd een kopie gemaakt van een document uit 822 en werd de plaats geschreven als Hitinkufe en Hintinlvofe, in een ander document als Hindahlop. Nog later kwamen de namen Hindelepum (dertiende eeuw), Hinlopen (1398), hindelopen (1436), to hindelepen (1486 – 1487) en Hindelopen (1579). De naam zou verwijzen naar de sprong (hlop) van Vrouwe Hert (hinda).
Hindeloopen van handelsplaats tot vissersplaats
In 1225 kreeg Hindeloopen stadsrechten en werd het één van de Friese Elf Steden. Het was lange tijd een belangrijke handelsplaats, hoewel het geen haven had maar alleen een rede in de Zuiderzee. De Hindelooper Grootschippers voeren naar de Oostzee om handel te drijven. Ze namen vooral jenever en wollen stoffen mee en brachten hout mee terug. Uit deze tijd stammen de Hindelooper schilderkunst met krullen, bloemen en bladeren in rood, blauw, wit en groen en Hindelooper klederdracht.
De bloeiperiode van de stad lag tussen 1650 en 1790, toen de stad een vloot bezat van tachtig schepen. Lokale belastingen in 1749 laten zien dat de stad toen 1600 inwoners had. In de Napoleontische tijd werd Hindeloopen arm door handelsbeperkingen en verwerd het meer en meer tot een vissersplaats.
Hindeloopen nu
Vandaag de dag heeft het dorp zevenhonderd inwoners en biedt het bezoekers een prachtig inkijkje in het oorspronkelijke Friese leven in een doolhof van straten, grachten en houten bruggetjes.
Reageer