Boppe Yn

Gracht kasteel Cambuur herbergt schat

De gracht om het kasteel Cambuur in Leeuwarden blijkt een schat aan archeologische vondsten te bevatten. Archeologen van bureau MUG hebben veel voorwerpen aangetroffen op het oude kasteelterrein.

In de afgelopen maanden zijn 29 huizen gesloopt in de Schoppershofstraat, Kalverstraat en het Cambuursterpad, om plaats te maken voor 24 energieneutrale woningen. Voordat de bouw begint wordt archeologisch onderzoek gedaan.

Camminghabuur

De familie Cammingha was in de middeleeuwen een belangrijke Leeuwarder familie. Kasteel Cambuur (ook wel aangeduid als Camminghabuur) was hun familieslot en zij bleven er als familie lang aan verbonden.

Historisch interessant

Bij het graven van proefsleuven werd al duidelijk dat de locatie historisch zeer interessant is. MUG krijgt ongeveer drie weken de tijd om het gebied beter te onderzoeken. Op dit moment wordt vooral gekeken naar de gracht, die vroeger begon bij de slotpoort en langs een pad naar het zuiden liep. Van de slotpoort zijn brokstukken gevonden.

De gracht is gedempt, maar bevat veel voorwerpen met historische waarde. Er zijn al een leren babyschoentje, wat munten, dierlijke botten, potscherven en Goudse pijpjes gevonden. Ook troffen archeologen een muurtje en een stuk wandbeschoeiing aan en liggen er veel kloostermoppen en brokstukken van historische bebouwing.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppe Yn Fryslan beoordeelt dagelijkse het nieuws uit Friesland.

Blijf op de hoogte

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle bijzondere ontwikkelingen vanuit Friesland!

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.