Boppe Yn
Home » De rijkste Friezen wonen op een eiland!

De rijkste Friezen wonen op een eiland!

In maart 2020 heeft het CBS de cijfers gepubliceerd over het aantal miljonairshuishoudens in Nederland in 2018. Hoewel Friesland ten opzichte van de rest van Nederland relatief weinig miljonairs heeft, springen de Friese eilanden opvallend boven de gemiddelden uit.

Op Terschelling en Schiermonnikoog waren respectievelijk 4,9 en 4,7 procent van de huishoudens miljonair, gevolgd door Ameland met 3,8 procent. Vlieland heeft een percentage van 2,5. Het gemiddelde van heel Friesland lag in 2018 op 2,1 procent van de huishoudens.

Rijke ondernemers

De reden voor het hoge percentage op de eilanden is het feit dat hier veel (voormalige) ondernemers zitten. Miljonairs zijn namelijk volgens het CBS vaker als zelfstandige actief dan niet-miljonairs. Veertig procent had vooral inkomen als zelfstandige tegen acht procent van de niet-miljonairs. Voormalige ondernemers kunnen vaak bogen op hun vermogen; volgens het CBS was voor elf procent van de miljonairshuishoudens vermogen (dividenden en inkomsten uit onroerend goed) de meest belangrijke inkomensbron.

Noord-Holland telt de meeste miljonairs met 3,5 procent. Flevoland heeft de minste rijkaards met 1,6 procent.

Notitie: Miljonairs worden door het CBS gedefinieerd als mensen met een vermogen van één miljoen euro of meer. De waarde van de eigen woning en de hypotheekschuld zijn daarbij meegerekend. In 2018 waren 207.400 mensen in Nederland miljonair. Dat staat gelijk aan 2,7 procent van de huishoudens in ons land.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Reageer

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.