Boppe Yn

Twee Friezen bij het Concertgebouw Concours

Op 20 september werd de finale van het Concertgebouw Concours gehouden in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Zeven finalisten streden om de eerste prijs. Onder die finalisten waren twee Friezen: Elianne Sijpkes (11, op piano) uit Franeker en Willem Starkeburg (15, op piano) uit Kollumerzwaag.

Jong talent

Elaine speelt nog maar drie jaar en haar grote droom is concertpianist te worden. Ze speelt minimaal twee uur per dag, en voor het concours oefent ze nog wat extra. Ze heeft al eens in het voorprogramma van pianiste Valentine Tóth gespeeld en staat eind november in de finale van het Steinway Concours. Vorig jaar heeft ze het Haydn Muziek Festival gewonnen.

Willem heeft nog maar één jaar pianoles, maar had zich daarvoor zelf al leren spelen op een piano die jarenlang ongebruikt thuis stond. Hij heeft al eens de finale van het Prinses Christina Concours gehaald, en speelt dus nu in de finale van het Concertgebouw Concours. De stukken speelt hij allemaal uit zijn hoofd. Voor het concours oefent hij vier tot vijf uur per dag, normaal speelt hij twee uur.

Winnaar

Helaas hebben beide Friese finalisten de hoofdprijs niet in de wacht gesleept. Deze ging naar Jala Heywood (zang en contrabas). Ze won een geldprijs van duizend euro, te gebruiken voor de ontwikkeling van haar muzikaal talent, en een optreden tijdens een lunchconcert in de Kleine Zaal van het Concertgebouw.

Koninklijk Concertgebouw Concours

Het Koninklijk Concertgebouw Concours wil jong muzikaal talent tussen de negen en veertien jaar een professioneel podium bieden. Daarnaast wil Het Concertgebouw jonge musici stimuleren muziek te maken en contact bevorderen tussen jong talent en professionele musici. Het staat open voor talent  uit heel Nederland. Alle muziekgenres en instrumenten zijn welkom.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppe Yn Fryslan beoordeelt dagelijkse het nieuws uit Friesland.

Blijf op de hoogte

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle bijzondere ontwikkelingen vanuit Friesland!

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.