Boppe Yn

5 bekende modellen uit Friesland: van catwalk tot camera

Doutzen Kroes Friesland

Friesland heeft een aantal opvallende gezichten voortgebracht die nationaal en internationaal succes hebben gevonden in de modellenwereld. Deze Friese schoonheden hebben de catwalks gesierd, zijn het gezicht geweest van grote merkcampagnes en hebben acteerrollen vervuld, waardoor ze de culturele en creatieve export van Friesland onderstrepen. Dit artikel belicht enkele van de meest prominente modellen uit Friesland die significant hebben bijgedragen aan de mode-industrie.

Deze modellen uit Friesland hebben niet alleen hun geboorteprovincie op de kaart gezet maar hebben ook aanzienlijke erkenning gekregen in de wereldwijde mode-industrie. Hun succes verhaalt van een combinatie van Friese nuchterheid, unieke schoonheid, en harde werk, waarmee ze blijvende invloed hebben op de modewerelden ver daarbuiten. Elk van deze vrouwen, van Doutzen Kroes tot Marrit van Beijeren, draagt bij aan de rijke tapestrie van Friesland’s culturele exports en blijft inspireren met hun carrièreprestaties en persoonlijke ondernemingen.

Doutzen Kroes Friesland
Doutzen Kroes Friesland

Doutzen Kroes

Zonder twijfel het meest succesvolle exportproduct van Friesland op modellengebied is Doutzen Kroes. Geboren in het Friese dorp Eastermar, brak zij in 2003 door in de modewereld. Doutzen werd snel een favoriet van grote modehuizen zoals Prada, Dolce & Gabbana, en Valentino. Haar engelachtige uitstraling en sterke werkethiek hielpen haar om een van de Victoria’s Secret Angels te worden, een positie die haar wereldwijde bekendheid verzekerde. Naast haar modellenwerk is Doutzen actief als filantroop en zet zij zich in voor verschillende milieu- en educatieve initiatieven.

Fardau van der Woude

Hoewel minder bekend dan Doutzen, heeft Fardau van der Woude haar eigen stempel gedrukt op de internationale modellenscene. Afkomstig uit Leeuwarden, heeft Fardau gewerkt voor merken zoals Calvin Klein en Chanel, en verscheen ze op de covers van verschillende Europese modebladen. Haar kenmerkende look en fotogenieke uitstraling hebben haar tot een favoriet in de Europese mode-industrie gemaakt.

Hilda van der Meulen

Naast haar succes als filmproducente, begon Hilda van der Meulen haar carrière in de modellenwereld na het winnen van de Miss Holland titel in 1993. Haar overwinning opende de deuren naar modellenwerk op internationale catwalks en in reclamecampagnes. Hilda’s veelzijdigheid en charme maakten haar tot een geliefd model in zowel de Nederlandse als de internationale modescenes.

Rianne ten Haken

Geboren in Slochteren, Friesland, veroverde Rianne ten Haken de modewereld stormenderhand na haar deelname aan de Elite Model Look in 2001. Rianne staat bekend om haar krachtige runway-presence en heeft gewerkt voor merken zoals Versace, Gucci, en Dior. Haar unieke uitstraling en professionele benadering van het modellenwerk hebben haar een vaste plaats opgeleverd in zowel advertentiecampagnes als op internationale catwalks.

Marrit van Beijeren

Marrit van Beijeren is een ander opmerkelijk model uit Friesland, die bekend staat om haar werk met high-end modehuizen en haar verschijningen in internationale modebladen. Haar carrière highlights omvatten campagnes voor Louis Vuitton en Marc Jacobs, waarmee ze haar veelzijdigheid en aanpassingsvermogen in de snel veranderende mode-industrie bewijst.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.