Boppe Yn

Nieuwe beleving in het Woudagemaal

Het UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal in Lemmer is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Sinds 25 juni 2020 is het bezoekerscentrum van het gemaal een nieuwe aantal belevingen rijker. Toen werd de vernieuwde expositie over de klimaatuitdagingen in het waterbeheer, wandelroutes over natuurpaden, een verfraaid bezoekersgebied én een nieuwe entree geopend.

Het bezoekerscentrum van het Woudagemaal toont het verhaal van het Friese waterbeheer en de gevolgen van de klimaatverandering. De nieuwe expositie laat zien dat het niet vanzelfsprekend is om in een land onder het zeeniveau te leven. Het bezoekerscentrum wil bezoekers bewust maken van het belang van goed waterbeheer, hen betrekken bij de klimaatuitdagingen die ons nu en in de toekomst te wachten staan en laten zien welke duurzame en klimaatbestendige keuzes ze zelf kunnen maken. Verder kunnen bezoekers genieten van de fraaie architectuur en de techniek van het stoomgemaal, en de prachtige omgeving waar alle facetten van het waterbeheer zichtbaar zijn. De nieuw beleving is gemaakt in opdracht van de Stichting Ir. D.F. Woudagemaal en het Wetterskip Fryslân en gefinancierd door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Provincie Fryslân en gemeente De Fryske Marren.

Omgeving Woudagemaal

Ook om het gemaal is het één en ander aangepakt. Zo zijn er twee natuurwandelpaden aangelegd voor een wandeling rond het gemaal. De ene wandeling voert over een landschapspad door de polder en over de IJsselmeerdijk. Het andere  pad is een zogenaamd ‘otterpad’ dat leidt door het moerasbos op het schiereiland, en alleen gelopen mag worden onder leiding van een gids. Daarnaast heeft het bezoekersgebied meer groen gekregen en is nieuwe bestrating aangelegd om een inrichting te creëren die past bij de historische uitstraling van het gemaal. Ook is de entree van het bezoekerscentrum verplaatst. Deze is nu gevestigd in één van de twee voormalige dienstwoningen aan de laan naar het gemaal. Hier zit ook een VVV-informatiepunt, een ontvangstruimte voor groepen en het kantoor voor de medewerkers.

Het bezoekerscentrum is geopend van woensdag tot en met vrijdag.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.