Boppe Yn

Musical ‘De Tocht’ wint met overtuigende meerderheid de publieksprijs

De musical ‘De Tocht’ heeft na een spannende strijd met grote namen zoals ‘Soldaat van Oranje’ en ‘Mamma Mia’ de publieksprijs voor Beste Musical van het jaar 2024 gewonnen. Met een overweldigende meerderheid van 69 procent van de stemmen, wat aanzienlijk meer is dan de winnaar van vorig jaar, heeft ‘De Tocht’ duidelijk de harten van het publiek veroverd.

Emotionele Reacties en Enorme Blijdschap

De vreugde en het ongeloof waren enorm in het Friso Theater in Leeuwarden, waar de crew en cast van ‘De Tocht’ samenkwamen om de uitslag te bekijken. Foppe van der Veen en Lisette Bokma, de trotse producenten, konden hun geluk niet op. “It publyk hat keazen en fynt ús de bêste!”, verklaarden zij aan de Leeuwarder Courant. De erkenning door het publiek voelt als een bevestiging van hun harde werk en toewijding.

Viering van Friese Cultuur en Innovatie

Wat deze prijs extra speciaal maakt, is het feit dat het aantoont dat een grote musicalproductie succesvol kan zijn buiten de traditionele centra van musicaltheater zoals Amsterdam. ‘De Tocht’ vertelt een authentiek Fries verhaal over vijf schaatsende vrienden, die de beroemde Elfstedentocht rijden. Deze lokale verbintenis heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de populariteit van de musical.

Bovendien heeft de unieke draaiende ijsring, een technische innovatie ontworpen door de lokale firma Mannen van Staal, internationale aandacht getrokken. Deze wereldunieke constructie draait om het publiek heen, waardoor een nieuwe dimensie aan de voorstelling wordt toegevoegd en het de toeschouwers letterlijk in het hart van de actie plaatst.

Een Toekomst vol Mogelijkheden

Hoewel ‘De Tocht’ tot nu toe meer dan 200.000 kaarten heeft verkocht en 300 shows heeft gespeeld, stonden de producenten voor een moeilijke beslissing om de show op 30 juni te beëindigen wegens onvoldoende toekomstige kaartverkopen. De recente overwinning kan echter nieuwe belangstelling wekken en mogelijk de verkoop stimuleren. “Fansels soene wy troch gean wolle,” zegt Van der Veen, wijzend op de afhankelijkheid van toekomstige kaartverkopen.

Slotgedachten

De overwinning van ‘De Tocht’ bij de Musical Awards is niet alleen een triomf voor de makers en acteurs maar is ook een viering van de Friese cultuur en innovatie in de kunsten. Deze prijs bevestigt dat regionale producties kunnen concurreren op nationaal niveau en biedt hoop voor toekomstige producties in Friesland.

Voor meer informatie over ‘De Tocht’ en om tickets te bemachtigen voordat de show eindigt, kunt u hier klikken. Bezoek ook het Friso Theater voor meer details over komende evenementen en andere lokale producties.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.