Boppe Yn
Home » Klein Jagtlust uit handen van familie Smilde en nu eigendom van…

Klein Jagtlust uit handen van familie Smilde en nu eigendom van…

Klein Jagtlust aan de Koningin Julianaweg is één van de drie landgoederen in Parkgebied Oranjewoud en kent een rijke geschiedenis. Letterlijk en figuurlijk.

De eerste eigenaar van Klein Jagtlust was Pieter Heringa Cats (1823 – 1880), één van de rijkste inwoners van Friesland. Hij gaf in 1856 opdracht voor de bouw van het landhuis. Architect Jacob Izaäks Douma ontwierp het blokvormige pand met de imposante gevel in neoclassicistische stijl en met tien ramen. In 1867 werd het huis aan de achterzijde verhoogd en aan de westkant met een porseleinkamer uitgebreid, die later is vervangen door een serre. Bij het landhuis hoorde een koetshuis met stal en tuinmanswoning. Het terrein rond het huis kreeg een fraaie tuin, een hertenkamp en diverse volières.

Bieruma Oosting

In 1880 werd het bezit nagelaten aan een neef, Johannes Bieruma Oosting uit Oranjewoud omdat het echtpaar geen kinderen had. In 1911 werd D. Zeeger van Duijl eigenaar en in 1940 werd het landgoed aangekocht door J. Kemper, die het  vanaf dat moment tot in de jaren zestig runde als rust- en herstellingsoord tot het in 1969 in bezit kwam van G. Gaastra. In 1985 werd het doorverkocht aan Smilde Onroerend Goed B.V.

Rijksmonument Klein Jagtlust

Landgoed Klein Jaglust heeft verschillende rijksmonumenten: het stenen koetshuis, houten koetshuis, houten prieeltje, de tuinmanswoning, de park- en tuinaanleg, een tuinvaas en een hek, en ten slotte uiteraard het huis zelf. Tot het landgoed behoorden ook enkele boerderijen: Donglust, Stercornado en Semper Virens. Deze behoren nu toe aan Oranjestein.

Nieuwe eigenaar Klein Jagtlust

Klein Jagtlust was tot voor kort sinds 1985 eigendom van Smilde Onroerend Goed B.V. Per heden is het eigendom over gegaan.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.