Boppe Yn

Het leven en werk van Kees Verkade

Kees Verkade is in december 2020 overleden. De beeldend kunstenaar werd in 1969 in één klap wereldberoemd. Dat kwam door de Amerikaanse fotograaf David Douglas Duncan.

Duncan is bekend om zijn (foto)boeken over de Vietnam-oorlog. In 1969 liep hij over een kunstmarkt naar zijn uitgever in Haarlem. Op de markt kocht hij enkele beeldjes van Verkade en toonde die aan zijn vrienden uit de jetset van de Côte d’Azur. Die wilden ook allemaal creaties van Verkade, en daarmee was het succes van de kunstenaar verzekerd. In 1970 werd in het Amerikaanse tijdschrift Time een verhaal over Verkade gepubliceerd, en hij kon daarna de aanvragen voor een kunstwerk bijbenen.

Hofkunstenaar van Monaco

Hij verhuisde naar Zuid-Frankrijk, waar hij hertrouwde nadat zijn eerste huwelijk, waaruit hij twee zonen had, strandde. In Monaco gaf hij het ja-woord aan Ludmilla Von Falz-Fein, een dochter van een Russische baron. In Monaco staan veel beelden van Verkade, die ook wel ‘De hofkunstenaar van Monaco’ werd genoemd. Ook in Nederland staan tientallen beelden van Verkade, onder meer van Johnny Jordaan en Simon Carmiggelt. Het publiek vond het dankzij de herkenbaarheid prachtig, door kunstcritici werd hij verguisd en musea lieten hem vaak links liggen, alleen de Haarlemse Vishal heeft ooit een werk van hem gekocht.

Visitekaartjes

De vraag is nu of Verkade ook beroemd was geworden als Duncan geen beeldjes had gekocht op de kunstmarkt in Haarlem. Wel had Verkade daar voor al enkele goede visitekaartjes afgeleverd.

Verkade overleed op 29 december 2020 op 79-jarige leeftijd, hij had het ontwerp voor het beeld ter herdenking aan de slachtoffers van de coronapandemie en dankbetoon aan de zorgmedewerkers net afgerond. Binnenkort wordt het beeld in brons gegoten, de standplaats is nog niet bekend., Het beeld komt er dankzij crowdfunding van de Stichting Dank de Helden van de Zorg.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.