Boppe Yn
Home » Friezen 30% trotser op eigen provincie dan de rest van Nederland

Friezen 30% trotser op eigen provincie dan de rest van Nederland

Friesland is de enige provincie in Nederland met een eigen taal. In de andere provincies spreken mensen met een dialect. Ook de Friese cultuur is onderdeel van het leven in Friesland. De taal geeft een extra identiteit en verbondenheid. Hiermee onderscheidt de provincie Friesland zich van andere delen van het land.

Driekwart van alle Friese inwoners kan vrij aardig tot zeer goed spreken. Er zijn er meer de Omrop Fryslan kunnen verstaan. Zo’n 95% van alle inwoners van Friesland kan de Friese taal matig tot zeer goed verstaan. Alleen 5% van de inwoners verstaat het Fries met moeite of eigenlijk helemaal niet. 

De culturele verbondenheid komt ook naar voren in de statistieken hoe verbonden inwoners van Friesland zich voelen met hun eigen provincie. In vergelijken met andere provincies voelen Friezen zich het sterkst verbonden met eigen provincie. Ook in de cijfers hoe trots de Friezen zijn op hun provincie komt Friesland als beste uit de bus. Friesland springt met 74% ver boven het landelijk gemiddelde van 44% uit.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Reageer

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.