Boppe Yn
Home » Forse uitbreiding voor het Fries Landbouwmuseum

Forse uitbreiding voor het Fries Landbouwmuseum

Het Nationaal Veeteeltmuseum gaat haar collectie integreren bij het Fries Landbouwmuseum in Leeuwarden. Dit besluit zorgt voor een fraaie aanwas van museumstukken én een inbreng van nieuwe kennis en kunde, die onder andere gebruikt kan worden in het onderwijs.

Het Nationaal Veeteelt Museum was tot januari 2019 ongeveer twintig jaar lang gehuisvest in het oude ki-station in Beers (Noord-Brabant). Na de verkoop van de gebouwen ging het bestuur op zoek naar een geschikt museum voor een samenwerking. Dat werd het Fries Landbouwmuseum en recent is de intentieverklaring getekend. Integratie van beide collecties is het uiteindelijke doel.

Veiliggesteld

Hiermee heeft het Nationaal Veeteelt Museum haar collectie voor de toekomst veiliggesteld. Het Fries Landbouwmuseum ziet het als een goede aanvulling op hun al bestaande collectie. De collectie van het Veeteelt Museum bevat namelijk veel informatie over de ontwikkeling van de veefokkerij, en telt ongeveer 2.300 objecten en rond de 25.000 foto’s en ander beeldmateriaal. Ook diverse geprepareerde stierenkoppen zoals van Kian en Sunny Boy – beide zeer populaire fokstieren – behoren tot de museumstukken.

Met al deze aanvullingen kan het Fries Landbouwmuseum de historische ontwikkeling van de veehouderij goed laten zien en is er meer aandacht voor de veefokkerij en voortplanting. Het toont onder meer  hoe Nederland in de tweede helft van de twintigste eeuw grote stappen vooruit zette in de kunstmatige voortplantingstechnieken.

Nog even geduld

Het Fries Landbouwmuseum is nu bezig met het treffen van voorbereidingen om ruimte te maken voor de integratie van de collectiestukken. Naar verwachting is het integratieproces voor het einde van het jaar afgerond.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Reageer

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.