Boppe Yn

Een Vikingschip in de lift?!!

Leerlingen van het ROC Friese Poort hebben een 15 meter lang vikingschip gebouwd wat deel uit gaat maken in de tentoonstelling ‘Wij Vikingen” in het Fries Museum.

Het schip werd onlangs afgeleverd voor de expositie. Dit leverde echter wel een lastige klus op want het gemaakte schip moest met de lift naar boven.

 Met behulp van scheepsbouwer Bein Brandsma van Jachtwerf Brandsma in Augustina hebben drie studenten maandenlang aan het schip gewerkt. Het vaartuig was niet zomaar in elkaar gezet, er kwam veel scheepsbouwtechniek bij kijken.

In drie delen

Vooral het transport was spannend. In een lift past natuurlijk geen schip, daarom werd het bouwwerk in drie delen aangeleverd op het Zaailand, Leeuwarden. Er kwam vervolgens veel denkwerk bij kijken om het bouwwerk naar binnen te rijden, in de lift te krijgen en om het weer in elkaar te krijgen. De studenten, hun begeleiders en de museummedewerkers hadden hier hun handen aan vol.

Hij ziet er wat anders uit

De mbo-studenten hebben een Deens vikingschip gekozen om na te maken. De meeste vikingschepen komen uit Noorwegen en dus ziet het schip van de Friese studenten er wat anders uit. Ook is het gemaakt met hout dat afkomstig is uit Denemarken.

Om de houten planken vast te zetten hebben de bouwers koperen nagels gebruikt, deze werden al tientallen jaren bewaard op de werf. In de tijd dat de Vikingen zelf voeren werd ook gebruik gemaakt van klinknagels; deze waren destijds meestal van ijzer.

Een bericht over de tentoonstelling die het Fries museum zelf op haar social media heeft gepost.

Het vikingschip is vanaf 19 oktober te zien samen met alle andere schepen op de tentoonstelling. Na de expositie willen de studenten ook echt varen met het schip. Maar voordat dit kan moet het nog gebreeuwd**worden om hem waterdicht te maken. Daarna kan hij te water!

** weten wat gebreeuwd betekent? : https://nl.wikipedia.org/wiki/Breeuwen

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Reageer

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.