Boppe Yn

Dokkums schilderij in het Rijksmuseum Amsterdam

In het voorjaar van 2021 start de tentoonstelling ‘Slavernij, tien waargebeurde verhalen’ in het in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum in Amsterdam. Een groot achttiende-eeuws schilderij ‘Maaltijd in Dokkum’ uit het stadshuis van Dokkum heeft een plekje in de expositie gekregen.

Het schilderij is in 1697 gemaakt door Gerard Wigmana uit Workum en toont burgemeester Julius Schelto van Aitzema (? – 1714) van Dokkum en zijn vrouw Sara van den Broek (ongeveer 1650 – 17-19). Bijzonder aan dit schilderij zijn de exotische bedienden. Dat was niet ongebruikelijk in Friesland, en er is in het geval van de bedienden op het schilderij ook geen sprake van slavernij. De mensen waren vrij en hadden een betrekkelijk goed leven in Friesland.

Philander de Baron

Op de voorgrond staat de jonge bediende Philander de Baron. Hij zou later trouwen met een Friezin, kreeg vijf kinderen en werd hoofd van de politie in Dokkum.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.