Boppe Yn

De Wadden

De Wadden, misschien wel het allermooiste natuurwonder van heel Europa, en Friesland mag met trots zeggen dat zij er onderdeel van is. Natuurlijk behoren 4 van de 5 waddeneilanden tot Friesland, maar ook de kustlijn van Friesland maakt deel uit van het bijzondere waddengebied.

500 km Europees erfgoed

Het waddengebied beslaat een zeer uitgestrekt gebied van wel 310.000 hectare groot en in de lengte tikt het maar liefst de 500 km aan. Een zeehond kan daar dus urenlang baantjes trekken en een konijn kan zich zijn tonnetje rond eten voor het gras opraakt. De wisselwerking tussen eb en vloed zorgt voor een mooie dynamiek in het waddengebied, waardoor er unieke flora en fauna in dit gebied voorkomen.

In juni 2009 is het grootste deel van het waddengebied uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed, een titel waar wij, Nederland, Denemarken, Duitsland én Friesland, trots op mogen zijn. Vijf jaar later is de hele Waddenzee tot werelderfgoed benoemd, van het Hollandse Den Helder tot het Deense Esbjerg. Deze titel doet eer aan de unieke en bijzondere getijdenwerking van de Waddenzee, wat zorgt voor 2 compleet verschillende werelden op één en dezelfde dag.

Waddengebied is Fries trots

Het waddengebied is een erg groot gebied, maar het mooiste gedeelte ligt natuurlijk in Friesland. Een prachtige kustlijn met historische dorpen, zonnige stranden en grote lappen land en als kersen op de taart Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Waarom zou u naar het Nederlandse Sint-Maarten willen gaan, als u ook naar de Friese eilanden kunt gaan? In dit oogverblindende gebied kunt u lekker tot rust komen, genieten van alles wat de natuur te bieden heeft en gewoonweg ontdekken, want er is nog veel meer wat dit gebied te bieden heeft.

Het waddengebied, een (onder andere) Fries pronkstuk. Wij, Friesland, zijn een trots onderdeel van dit dynamisch stukje natuur, erkend door de wereld als waar erfgoed. Beleef, ontdek, geniet.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Reageer

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.