Boppe Yn
Home » Culturele Hoofdstad 2018 – Leeuwarden volop in de schijnwerpers

Culturele Hoofdstad 2018 – Leeuwarden volop in de schijnwerpers

Leeuwarden

Sinds 1985 wordt er jaarlijks één Europese hoofdstad aangewezen om te regeren over de culturele jungle. Vanaf 2004 moeten twee van die steden de troon van de culturele hoofdstad delen. Afgelopen jaar was het raak, niet alleen de hoofdstad van Malta, Valletta, maar ook ons Friese Leeuwarden werd gekozen. 

Leeuwarden culturele hoofdstad 2018

Het doel van de jaarlijks terugkerende evenementen is om de rijkdom, de verscheidenheid en de gemeenschappelijke kenmerken van de Europese culturen tot hun recht te laten komen en ertoe bij te dragen dat de burgers van de Europese Unie elkaar beter leren kennen. Van alle festivals, zoals de Sneekweek in Sneek, naar de iconische reuzen die rondwandelen door de straten van Leeuwarden, hebben wij heel Europa laten zien dat wij met onze kop uitsteken boven het maaiveld. Om te laten zien dat Leeuwarden meer is dan een stad vol boeren en agrariërs, was dit pas het begin van de culturele reis. Er liggen plannen klaar voor de komende tien jaar, om zowel Leeuwarden als Friesland op de culturele kaart te zetten. 

Bloeiende toekomst voor Leeuwarden

Friesland is van plan om zijn status als cultuurprovincie te versterken en verder uit te bouwen. Het organiseren van culturele triënnales, tentoonstellingen die om de drie jaar terugkeren, moet hiervoor zorgen. Vooralsnog zijn er drie triënnales gepland. In 2022 wil Friesland het thema gemalen en stuwen bekend maken als onderdeel van onze cultuur. Het thema van 2025 gaat over duurzaamheid. Na het succes van Nijmegen om de titel van European Green Capital te veroveren, achtervolgt ook Leeuwarden deze prijs om meer bekendheid te verwerven.

Zoals wel blijkt was het jaar 2018 een spektakel voor Leeuwarden en zijn provincie. De hoofdstad blijft niet stilzitten. Nieuwe plannen om nog meer dan de vijf miljoen bezoekers van 2018 aan te trekken, liggen klaar. Zoals het er nu voor staat, worden ook deze triënnales een groot succes.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Reageer

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.