Boppe Yn
Home » Eerste Kasrestaurant van Friesland Geopend: ‘Dit is echt een Unieke Plek’

Eerste Kasrestaurant van Friesland Geopend: ‘Dit is echt een Unieke Plek’

Deze maand heeft het kasrestaurant Mearkas in het Friese dorp Eastermar voor het eerst zijn deuren geopend. Het enige kasrestaurant van Friesland is gevestigd in het karakteristieke coulisselandschap van de Noardlike Fryske Wâlden. Omringd door een moestuin, pluktuin, een voedselbos en een luxe glamping, biedt dit finedining-restaurant een unieke culinaire ervaring met ingrediënten uit eigen tuin.

Midden in de Natuur

Mearkas bevindt zich in Eastermar, ten noorden van Drachten en tussen de meren De Leijen en Bergumermeer. Het restaurant is gehuisvest in een grote tuinkas op een landgoed van twee hectare, waar gasten kunnen genieten van hoogstaand eten en luxe overnachtingen. Op het landgoed bevindt zich ook een kleinschalige glamping met vijf luxe tenten, voorzien van eigen sanitair, opgemaakte bedden, koffie- en theefaciliteiten en een compleet verzorgd ontbijt. Het restaurant is geopend van woensdag tot en met zaterdag voor diner, en reserveringen kunnen via de website worden gemaakt.

De Unieke Ervaring van Mearkas

Volgens eigenaar Christiaan Steijn is de grote tuinkas het kloppende hart van Mearkas: “Vanaf je tafel en vanaf het terras kijk je zo de tuin in en zie je waar je eten vandaan komt. Kijkend over de wei en houtwallen kun je soms reeën zien, dit is echt een unieke plek.” Mede-eigenaar en chef-kok Kees Meinderts voegt toe: “De route naar het restaurant loopt door de tuin en zo kun je letterlijk al zien wat je gaat eten. Aan tafel vertellen we ook over de herkomst van de ingrediënten.”

Meinderts beschrijft de culinaire ervaring als “relaxte fine dining” op een nuchtere Friese manier, zonder veel poespas maar met veel gastvrijheid en flair. Deze benadering weerspiegelt de sfeer van het restaurant, waar kwaliteit en lokale herkomst van de ingrediënten centraal staan.

Achtergrond van de Eigenaren

Kees Meinderts heeft jarenlang gewerkt als chef bij sterrenrestaurants zoals De Librije in Zwolle en De Heeren van Harinxma op Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag. Zijn ervaring en passie voor koken komen samen in de creatieve gerechten die bij Mearkas worden geserveerd. Christiaan Steijn, de andere drijvende kracht achter Mearkas, is eigenaar van cateringbedrijf ACCES, dat al gevestigd was op het landgoed. Hun gecombineerde expertise zorgt voor een culinaire ervaring die uniek is in Friesland.

Een Duurzaam en Lokaal Concept

Het concept van Mearkas draait om duurzaamheid en lokale productie. De ingrediënten die in de gerechten worden gebruikt, komen voornamelijk uit de eigen moestuin, pluktuin en het voedselbos van het landgoed. Dit niet alleen om de versheid te garanderen, maar ook om de ecologische voetafdruk te minimaliseren. Door gasten inzicht te geven in de herkomst van hun maaltijd, hoopt het restaurant bewustwording te creëren over duurzame voedselproductie.

Conclusie

Het kasrestaurant Mearkas biedt een unieke eetervaring in het hart van Friesland. Gelegen in een prachtig natuurgebied en omringd door eigen tuinen, kunnen gasten genieten van heerlijke, lokaal geproduceerde gerechten in een ontspannen en gastvrije sfeer. Met de opening van Mearkas heeft Friesland er een culinaire hotspot bij die zeker de moeite van het bezoeken waard is.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Blijf op de hoogte

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle bijzondere ontwikkelingen vanuit Friesland!

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.