Boppe Yn

De 7 lekkerste Friese gerechten en waar je ze kunt vinden

boter en hebben een kenmerkende vorm. Fryske dúmkes worden vaak gegeten bij de koffie of thee en zijn onder andere verkrijgbaar bij bakkerijen in Sneek en Leeuwarden.

Beerenburg

Beerenburg is een typische Friese kruidenbitter, die al sinds de 18e eeuw wordt gemaakt. Het drankje wordt gemaakt van jenever, met toevoeging van verschillende kruiden zoals engelwortel, jeneverbes en zoethout. Beerenburg wordt vaak geserveerd als digestief na de maaltijd of als borrel. Je kunt Beerenburg kopen bij slijterijen en drankenhandels in heel Friesland.

Fryske Sûkerlatten

Fryske Sûkerlatten zijn zoete snoepjes met de smaak van anijs. Het snoepje wordt al sinds 1910 gemaakt en is een echte Friese klassieker. De snoepjes zijn onder andere verkrijgbaar bij drogisterijen en supermarkten in Friesland.

Sûkerbôle

Sûkerbôle is een traditioneel Friese suikerbrood, dat vooral in Zuidwest-Friesland populair is. Dit brood wordt bereid met bloem, melk, boter en natuurlijk suiker. Het wordt vaak geserveerd als ontbijt of bij de koffie. Het is ook een populair cadeau voor familie en vrienden buiten Friesland. Je kunt het onder andere vinden bij bakkerijen zoals Bakkerij de Korenaar in Sneek of Bakkerij de Haan in Workum.

Sneker waterpoortje

Het Sneker waterpoortje is een typisch Friese lekkernij. Het is een broodje gevuld met amandelspijs en rozijnen, bedekt met glazuur en soms versierd met een stukje amandel. Dit broodje is vernoemd naar de Waterpoort in Sneek en is daar ook ontstaan. Het is een heerlijk tussendoortje bij de koffie of thee. Het Sneker waterpoortje is te vinden bij verschillende bakkerijen in Sneek, zoals Bakkerij Meinsma en Bakkerij Boonstra.

Fryske dúmkes

Fryske dúmkes zijn een soort koekjes die al sinds de 17e eeuw in Friesland worden gebakken. Het zijn kleine, ronde koekjes met een heerlijke anijs- en kaneelsmaak. Traditioneel worden ze gebakken in de vorm van duimpjes, vandaar de naam “dúmkes”. Deze koekjes zijn vooral populair bij de koffie of thee en zijn te vinden bij verschillende bakkerijen en supermarkten in Friesland.

Oranjekoek

Oranjekoek is een Friese specialiteit die vaak wordt gegeten bij speciale gelegenheden, zoals verjaardagen, bruiloften en jubilea. Het is een cake gevuld met banketbakkersroom en bedekt met een laagje gekleurd glazuur en gekonfijt fruit. De cake heeft een lichte anijs- en kaneelsmaak en wordt vaak geserveerd bij de koffie. Je kunt oranjekoek vinden bij verschillende bakkerijen in Friesland, zoals Bakkerij van der Bijl in Grou en Bakkerij Boonstra in Leeuwarden.

Fryske sûkerlatten

Fryske sûkerlatten zijn kleine reepjes fudge die gemaakt worden van suiker, boter en melk. Ze hebben een zachte, romige textuur en zijn verkrijgbaar in verschillende smaken, waaronder vanille, chocolade en koffie. Deze lekkernij is vooral populair bij kinderen, maar ook volwassenen kunnen ervan genieten. Je kunt Fryske sûkerlatten vinden bij supermarkten en snoepwinkels in Friesland.

Slotwoord

Friesland heeft veel te bieden op het gebied van lekker eten en drinken. Naast de bovengenoemde lekkernijen zijn er nog veel meer Friese specialiteiten te ontdekken. Of je nu een zoetekauw bent of meer van hartige snacks houdt, er is voor ieder wat wils. Vergeet niet om ook de lokale streekproducten te proeven als je in Friesland bent!

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.